Hechting en Zelfvertrouwen, 6 tips
Hoe kun je het zelfvertrouwen van je kind met hechtingsproblemen een boost geven?
Tip 1: Gebruik je ogen op een positieve manier
Ogen zijn om te kijken, maar ogen kunnen natuurlijk veel meer dan alleen maar kijken. Over ogen zijn niet voor niets heel veel spreekwoorden te vinden. Bijvoorbeeld: - Een oog in het zeil houden. - Een oogje dichtknijpen. - Oog om oog, tand om tand. - Hij schaamt zich de ogen uit zijn kop. - Vreemde ogen dwingen. - Ogen zijn de vensters van de ziel. - Als blikken kunnen doden. Iedereen heeft vast wel eens zijn ogen gebruikt om iets voor elkaar te krijgen of om iemand slecht te laten voelen. We weten allemaal hoe dit werkt. Kinderen met hechtingsproblemen zijn vaak gericht op de ogen van hun moeder. Zij hebben de ogen van de moeder nodig voor bevestiging omdat zij zelf geen goed ontwikkeld mentaliserend vermogen hebben. Uit eigen ervaring weet ik dat het soms erg vermoeiend kan zijn. Het is nou eenmaal niet prettig als iemand steeds naar je zit te staren of te kijken. Kinderen met hechtingsproblemen hebben heel veel bevestiging nodig en dit gebeurd vaak via oog contact. Geef ze deze bevestiging ook al is het voor de 1000ste keer voor hetzelfde. Een bevestiging via de ogen van jou is als een warm bad voor deze kinderen. Met deze verwarmende blikken kunnen ze dan weer even voort. Met deze blikken vertel je deze kinderen: Ik geloof in jou! Je bent speciaal voor mij! Ik zie jou! Voor kinderen met hechtingsproblemen zijn deze overtuigingen niet vanzelfsprekend. Ze hebben deze blikken zo hard nodig bij het overleven van de chaos in hun hoofd. Wees heel alert op de kracht van je ogen, het is de meest krachtige manier van liefde en bevestiging overbrengen.
Tip 2: Maak foto’s van succes momenten
Kinderen met hechtingsproblemen hebben veel behoefte aan succes momenten. Daar hebben zij er meestal niet veel van. Daarom is het belangrijk om deze succes momenten vast te leggen en deze als moeder te delen met anderen. Wat er vaak gebeurd met kinderen met hechtingsproblemen is dat de moeders alleen over de problemen praten en niet over de succes momenten. Leer het jezelf aan om bijvoorbeeld foto’s te maken van de lego kunstwerken en deze foto’s af te drukken en in een boekje te stoppen. Laat dit boekje vol trots zien aan opa’s en oma’s en iedereen die maar in je buurt is. Dit geeft je kind een enorme boost in zijn zelfvertrouwen. Mama is trots op wat ik kan. Je kunt ook de kunstwerken tijdens het eten midden op tafel zetten zodat het gezin de kunstwerken kan bewonderen. Een ander idee kan zijn om alle kunstwerkjes te fotograferen, deze in een digitaal fotoboek te verzamelen en af te drukken. Je kunt zelf met je kind het boek van commentaar voorzien bij de kunstwerken. Dit boek kun je vervolgens afdrukken en als cadeau aan opa en oma geven. Stel je voor wat voor zelfvertouwens-boost dit aan je kind geeft! Ook als kinderen ergens goed in zijn maak je daar foto’s van en hang je die op in huis. Het kind kan dan dagelijks kijken naar zijn eigen succes momenten. Wij hebben thuis een fotowand, een muur die wij eerst met magneetverf hebben beschilderd. Daar hangen nu foto’s van allerlei succes momenten van onze kinderen. De kinderen vinden de fotomuur helemaal geweldig!
Tip 3: Maak filmpjes van succesmomenten
Maak een filmpje als je kind iets grappigs of iets goed doet. Laat deze filmpjes zien aan opa en oma en iedereen bij je in de buurt als je kind erbij is. Ook dit is een manier om je kind een extra boost te geven aan zijn zelfverzekerdheid. Deze kinderen hebben dit zo nodig, je ziet ze werkelijk groeien bij het geven van complimenten. Bekijk deze filmpjes ook zelf samen met het gezin. Dit geeft het kind met hechtingsproblemen het gevoel dat hij goed genoeg is en bij het gezin hoort. Dit is zo belangrijk omdat kinderen met hechtingsproblemen heel vaak een gevoel hebben dat ze nergens bij horen. Bij ons thuis staan al vele uren streetdance op de video. Bijna dagelijks werden na het eten alle stoelen op een rij gezet en waren wij het publiek. Ik natuurlijk in de aanslag met mijn video camera en Yasmine als superster aan het optreden. Na afloop een overweldigend applaus en een glimlach van oor tot oor op het gezicht van Yasmine. Dit zijn belangrijke momenten voor een kind met hechtingsproblemen! Vanuit deze momenten bouwen zij aan een fundering voor zelfvertrouwen voor de toekomst.
Tip 4: Maak een levensboek
Maak een levensboek voor je kind. Kinderen met hechtingsproblemen hebben een laag zelfbeeld en het gevoel dat zij er niet echt bij horen. Met het maken van dit levensboek laat je zien dat belangrijke momenten in het leven van het kind zijn vastgelegd en dat het belangrijk genoeg is om daar een boek van te maken. Als het kind oud genoeg is kun je dit samen met het kind doen. Zoek samen met het kind de foto’s uit die voor hen belangrijk zijn geweest en maak daar een mooi fotoboek van. Je kunt ook dingen inscannen. Bijvoorbeeld diploma’s of andere bewijzen van succes momenten. Bekijk vervolgens samen op een rustig moment, bijvoorbeeld vlak voor het naar bed gaan dit boek. Met wat voor heerlijk gevoel gaat je kind dan slapen?
Tip 5: Doe gezamenlijke taken in het huishouden
Dit is misschien een beetje rare tip, maar gezamenlijk taken volbrengen in het huishouden zorgt ervoor dat het kind een gevoel krijgt dat het meedoet in het gezin. Dat het een volwaardig deelnemer is van het gezin en geen toeschouwer. Het geeft een gevoel van waardevol zijn en daarmee bouw je aan het zelfvertrouwen van het kind. Vroeger was het de gewoonste zaak van de wereld dat de kinderen de afwas deden vanaf een jaar of 6. Met de komst van de afwasmachine is er een moment van samen een dagelijkse taak volbrengen afgesloten. Gelukkig zijn er nog wel genoeg andere taakjes over. Plan bijvoorbeeld een weekend in om gezamenlijk in de tuin te werken. Er is altijd wel een taak die je kind kan doen, natuurlijk wel afhankelijk van zijn leeftijd. Maar samen werken aan een project zoals de tuin werkt helend voor het kind met hechtingsproblemen. Het kind voelt zich nuttig en gezien. Maar ook in de wekelijkse routine is het goed om kinderen met hechtingsproblemen dagelijkse taakjes te geven. Op deze manier kunnen zij werken aan hun verantwoordelijkheidsgevoel en daar kunnen zij wel extra oefening in gebruiken! Zij kunnen zich nuttig voelen en het gevoel krijgen dat ze dingen kunnen. Enkele voorbeelden van gezamenlijke taken zijn: -samen koken -samen de was opvouwen -tafel dekken en afruimen -samen de kamer opruimen -aan het einde van de dag even stofzuigen -de vuilnis buiten zetten -kleine boodschapjes doen
Tip 6 : Geef juiste complimenten
Kinderen met hechtingsproblemen zijn gewend om commentaar te krijgen over hun gedrag. Elke keer dat zij een negatief commentaar krijgen geloven zij dit direct. Zij hebben namelijk geen positief zelfbeeld. Maar complimenten als: Wat ben jij mooi of wat ben jij slim kunnen zij ook niet goed aan. Ze geloven deze complimenten simpel weg niet. Een manier om hen te laten wennen aan complimenten is om deze complimenten te limiteren. Bijvoorbeeld: In plaats van ‘wat heb jij mooi haar!!!’ zeg je ‘zoals jou haar nu in de zon glanst is het heel mooi.’ Dus een compliment in het huidige moment.